Recension : The Wolf Man (1941)

wolfman

The Wolf Man, en klassisk monsterfilm som från början var tänkt vara mer en psykologisk film. Tanken var att man aldrig skulle få se honom förvandlas till en varulv, utan man skulle inte få veta om han verkligen blev en varulv eller bara var galen. Men som vanligt för att göra mera pengar på filmen, så bestämdes det att man skulle visa varulven.

Historien börjar med att Larry Talbot (Lon Chaney, Jr.) återvänder till sin barndoms stad, Llanwelly i Wales. Här träffar han sin far  Sir John Talbot (Claude Rains) och blir även förälskad i Gwen Conliffe (Evelyn Ankers), som äger en antik affär. En kväll blir Larry biten av en varg, och efter detta börjar konstiga saker hända honom.

belaVarulven spelas av Lon Chaney, Jr.han går i samma fotspår som sin far Lon Chaney, Sr., även kallad ”The Man Of A Thousand Faces” som var kanske mest känd för sin roll som fantomen i Phantom Of The Opera från 1925. Det  är många saker som fattas i filmen som är typiska för en varulvsfilm. I hela filmen finns ingen fullmåne, och det är ett måste i varje varluvsfilm idag. Förvandligen till varulv ser förjävligt ut, och när han smyger runt i skogen liknar han mest sångare Tom Waits, och är inte direkt skrämmande. En kul grej är iallfall att Bela Lugosi (Dracula) är med i The Wolf Man som zigernaren Bela. The Wolf Man blev en succé och efter detta etablerade Lon Chaney, Jr. sig helt i monsterfilms-genren. Han spelade senare under sin tid Mumien, Draculas son, Frankenstein och The Wolf Man fyra gånger till.

The Wolf Man hör till dom klassiska monster filmerna som The Mummy, Dracula och Frankenstein, men enligt mig lider den av ett alltför svagt manus, och den är alltför kort. En remake är på väg med Benicio Del Toro i huvudrollen,  och beräknas att släppas i April.

”Even a man who is pure in heart
and says his prayers by night
may become a wolf when the wolfbane blooms
and the autumn moon is bright. ”

star22


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: