Recension : The Big Lebowski (1998)

big1

Bröderna Coen är kända för sina konstiga och annorlunda filmer, oftast har dom en väldigt skruvad handling och minnesvärda karaktärer. Efter lyckade filmer som Fargo och Miller’s Crossing, kom bröderna med sin sjätte film : The Big Lebowski.

I The Big Lebowski möts vi av Jeffrey Lebowski (Jeff Bridges) eller ”The Dude” som han själv vi kallas, som är en äkta ”slacker” som har på sig badrock och tofflor vart han än går.  Han är arbetslös och gör precis vad han vill i livet, vilket består av att dricka white russians, röka gräs och bowla. Hans två bowlingvänner är Donny (Steve Buscemi) och Walter (Peter Goodman) som är en Vietnamveteran med ett hiskeligt humör.

Det hela börjar vid att The Dude kommer hem och blir han nedslagen av två typer som fått för sig att han har mycket pengar. The Dude förklarar att han är pank som en kyrkråtta, och att det måste vara en annan Lebowski som dom är ute efter. Rånarna inser sitt fel, och bara för att jävlas så urinerar dom på hans matta. The Dude gillade verkligen sin gamla matta och bestämmer sig för att söka upp den riktiga Lebowski, för att få ersättning för sin nerpissade matta.

jeffDet hela leder såklart till kidnappning, mutor, misshandel och såklart mera bowling.  Skådespelarna är på topklass, eftersom bröderna Coen har lyckats få tag i kända namn som Steve Buscemi, John Goodman, Peter Stormare, Julianne Moore och min favorit skådis Philip Seymour Hoffman, som spelar assistent åt den rike Lebowski. Detaljrikedomen är enorm, allt från The Dudes olika t-shirts, till namn på kassetter som han hör på, ja allt! Varje gång man ser den hittar man något nytt. Replikerna är snabba och oehört genialiska, går helt enkelt inte att beskriva i ord, man måste se det.

Jag vill så gärna ge den full pris men det något som saknas, jag kan inte sätta fingret på det, men något är det. Jag rekommenderar endå The Big Lebowski mycket varmt, den är charmig, rolig, spännande och som sagt otroligt skruvad i äkta Coen-anda.

”Fuck it, let’s go bowling.”

Annonser

One Response to Recension : The Big Lebowski (1998)

  1. En riktigt bra och framförallt roligt film.
    Jag älskar bröderna Coens känsla för absurda karaktärer och känsla för dialog.

    Angående Jaws 4, så kan jag varna dig innan du ser den. Den är inte bra helt enkelt. Hela tanken med att Hajen nu skulle välja ut offren och bara attackera familjen Brody, gjorde att mycket av den eventuella filmglädjen försvann direkt.
    Men nu vet du i alla fall var jag har fått mitt citat ifrån:P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: