Recension : The Day The Earth Stood Still (1951)

day

Ett flygande tefat landar i President Park, Washington D.C. En folkmassa och armen samlas runt rymskeppet, en man stiger ut ur planet och säger att han heter Klaatu (Michael Rennie) och kommer med fredliga avsikter. När Klaatu försöker ge en maskinliknande apparat åt människorna som gåva, blir han skjuten, en av soldaterna trodde att det var ett vapen. Följderna av detta är en enorm maskin som kallas Gort som stiger ut ur skeppet och avväpnar soldaterna utan att skada dom.

Klaatu förs till ett sjukhus och det frågas vad han har för buskap när han kommer och besöker vår planet. Klaatu svarar att han inte kan berätta för dom, utan endast inför alla nationers ledare. Amerikanerna går inte med på detta, så Klaatu flyr från sjukhuset och gömmer sig bland vanlig människor.

daydayThe Day The Earth Stood Still kom ut 1951, och då pågick kalla kriget och alla var rädda för kärnvapenkrig. För första gången var människan faktist kapabel att förstöra sin egen planet. Filmens buskap är anti-krig, och det görs mycket bra, inte för uppenbart.

Karaktärerna är riktigt bra, gillar verkligen när Klaatu börjar förstå sig på människan med hjälp av den unge Bobby (Billy Gray). Musiken är riktigt pampig också, komposerad av Bernard Herrman som även gjort musik till Psycho och Taxi Driver. Idag så ser många saker i The Day That Earth Stood Still väldigt löjliga ut, Gorts dräkt, rymdskeppet och så syns även trådar ibland, men regissören Robert Wise gör trots sin låga budget en riktigt bra jobb.

The Day The Earth Stood Still känns lite B för dagens standard, men den endå sin charm, och jag förstår varför den är sedd som en av dom viktigaste filmerna i sci-fi genren.

”Gort! Klaatu barada nikto!”

Annonser

One Response to Recension : The Day The Earth Stood Still (1951)

  1. En riktigt bra film.
    Jag gillar den framförallt att den är så ovanligt som en sci-fi-film utan några stora explosioner.
    På så sätt så förmedlas budskapet fram ännu mer, att Klaatu inte är är för att förstöra, utan främst för att hjälpa oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: