Recension : Dr.No (1962)

bond_28410159

Har ni hört repliken : ”A martini. Shaken, not stirred.”? Nej? Då kan jag garantera att ni hört : ”Bond… James Bond.
Agent 007, eller James Bond är ju världens kändaste spion på film.

Bond är en agent vid den brittiska underrättelsetjänsten M16. Hans agent namn är 007, en del av 00-sektionen som har ”rätt att döda” i tjänsten. Bond lyder order under underrättelsetjänstens kvinnliga chef M.

1953 skapade författaren Ian Fleming spionen James Bond och när han hade släppts sin sjätte bok Dr.No, bestämdes det att man skulle göra en film baserad på boken. Sökandet efter den rätta personen som skulle spela Bond blev svår, eftersom Bond-böckerna inte var speciellt kända under början av 60-talet, så kunde dom inte ta vilken skådespelare som helst. En producent tipsade om en relativt okänd skådespelare under den tiden vid namn Sean Connery. Connery kontaktades för att spela 007 i fem filmer, men Connery som hade en enkelt arbetarklassbakgrund och gick sällan fint klädd som Bond gjorde i Ian Flemings böcket, var därför tvungen att öva för att bli den världsvane och elegante James Bond.

Dr. No tar vid när en brittisk agent John Strangways blir mördad under en resa i Jamaica, när kontakten bryts till Storbritianien börjar underrättelsens chefer blir misstänktsamma och agent 007 (James Bond) beodrad av M att åka till Jamaica utreda den brittiska spionens försvinnande. Spåren börjar leda mot en ö vid namn Crab Key, var den onda hantlangaren Dr Julius No har sitt näste.

Med en låg budget på $1,000,000 märks det att detta är den första bond-rullen, men regissören Terance Young lyckas endå med att göra Sean Connery till en väldigt cool Bond. Vackra kvinnor, snygga biljakter, kyliga repliker och slagsmål gör att Dr. No har allt man vill att en Bond-rulle skall innehålla. Den kanske mest legendariska scenen från Dr. No är när Bond stöter på den vackra snäcksamlaren Honey Ryder som kliver upp ur vattnet. Ursula Andress som spelade Honey Ryder fick såld binkinin från Dr.No för några år sen för $75,000.

Själv har jag aldrig varit någon riktig ”bond-fanatiker” och har endast sett sju bondfilmer, så Dr.No blir lite långtråkig ibland eftersom handligen rör sig väldigt trögt, endå gillar jag verkligen Sean Connery och njuter verkligen av att se honom leverera sin repliker. 20 Bond filmer har gjorts, så om man gillar Bond eller inte, så tycker jag att man skall se Dr. No för att får se när en legend inom film föds.

”Correction. Criminal brains!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: