Recension : The Nightmare Before Christmas (1993)


Halloween Town är en by vars invånare består av missbildade monster, vampyrer, spöken, andar, varulvar och häxor som ägnar sig åt att förbereda inför Halloween, för att sedan skrämma vettet ur människorna. Jack Skellington är deras ledare som varje gång leder dom till en lyckad Halloween, men Jack har börjat tröttna på samma rutin år ut och år in. Under en vandring i skogen hittar Jack en dörr, som öppnar en portal till ”Christmas Town”. Jack blir fascinerad av det han får se i Christmas Town, och försöker sen berätta om Julens stämning åt invånarna i Halloween Town. Byns invånare misslyckas med att förstå meningenom jul och istället jämför allt med iden kring Halloween, så dom bestämmer sig för att ta över den kommande Julen.

Tim Burton typska stil lyser igenom The Nightmare Before Christmas, fast den är regisserad av Henry Selick. Burton skrev historien, men p.g.a. av han var väldigt upptagen med Batman Returns så kunde han inte regissera filmen, utan agerade istället som producent och Selick fick ta över regissörsstolen.

The Nightmare Before Christmas är en animerad film, men här finns knappt inga dataanimationer utan allt görs med hederlig stop-motion. Trots att stop-motion idag kan kännas lite daterad, så är det endå en sak som gör att filmen får sin charm.

Danny Elfman står för musiken, som oftast i Tim Burton-filmer, och gör ett mycket bra jobb. Speciellt med låtar som ”This Is Halloween” och ”Oogie Boogie’s Song”.

Många människor älskar verkligen The Nightmare Before Christmas, och jag kan förstå varför. Men filmen är en musikal, och det är något som inte direkt intresserar mig.
En trevlig jul saga, men inte mycket annat.

”There’s children throwing snowballs, Instead of throwing heads.
They’re busy building toys, and absolutely no one’s dead”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: